Lipany bude chrániť pred povodňami suchý polder a tri vodné plochy

07.03.2010 Sabinov

Lipany 7. marca (TASR) – Mesto Lipany sa rozhodlo protipovodňové opatrenia riešiť realizáciou dvoch projektov, na ktoré získali nenávratné finančné zdroje (NFZ) z európskych fondov, Nórskeho finančného mechanizmu a ...
Primátor Lipian Eduard Vokál pre TASR uviedol, že cez územie mesta pretekajú tri potoky a rieka Torysa a v období posledných 12 rokov registrovali vážne problémy, ktoré spôsobovali najmä prívalové vody pri roztápaní snehu a počas jarných a letných búrok. Celkové škody na majetku samosprávy, firiem a občanov mesta, spôsobené opakujúcimi sa záplavami, dosiahli v rokoch 1998-2006 výšku 3,38 milióna eur.
Mesto by zo severnej strany v blízkej budúcnosti mali pred povodňami ochrániť novobudovaný suchý polder a tri vodné plochy. Tie zabezpečia regulovanie prietoku Lipianskeho potoka, ktorý preteká cez celé mesto.
\"Ten suchý polder by mal vlastne zachytiť povodňovú vlnu a pustiť do koryta len toľko vody, koľko skutočne lipianske koryto zvládne. Projekt bol podporený Európskou úniou a je to viac ako 1,2 milióna eur, \" spresnil Vokál a dodal, že spomínané NFP získali z Regionálneho operačného programu - Životné prostredie a práce plánujú ukončiť ešte v prvej polovici tohto roka.
Polder je situovaný bezprostredne nad obytnou zónou Gľace a Rovinky v severnej časti Lipian, má rozlohu 2,5 hektára a výšku 6,9 metra. Jeho vyústenie pokračuje do troch vodných plôch o výmere jeden hektár.
Tento zámer je súčasťou viacerých aktivít, ktorými mesto rieši protipovodňové opatrenia. Už v priebehu minulého roka sa podarilo dokončiť práce na dvoch potokoch. Pri ústí Lipianskeho potoka do rieky Torysa došlo k spevneniu brehov a zvýšeniu prietočného profilu v najohrozenejšej časti toku.
Okrem toho sa výsadbou vegetácie, spevnením časti brehov kameňmi a kolovou predhradbou, realizovala úprava časti koryta na 750-metrovom úseku potoka Lučanka, ktorý pri povodniach ohrozoval majetok mesta a občanov v jeho blízkosti. Najväčšie škody spôsobil v roku 2006, kedy bola narušená aj statika priľahlej miestnej komunikácie. Primátor konštatoval, že práce na dvoch spomínaných potokoch mohli realizovať vďaka získanej dotácii z Nórskeho finančného mechanizmu vo výške 365.683 eur.
Ďalšie aktivity v tejto oblasti chcú Lipany uskutočňovať v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska. Zapojili sa do projektu Integrovaného manažmentu vodných zdrojov, ktorý je zameraný na komplexný prístup narábania s vodami v regiónoch.
 

Vyberte región